Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A tea feldolgozása

A tea feldolgozása

A leszedett tealeveleket lehetőleg sérülésmentesen kell beszállítani a feldolgozóba, ahol átlagosan 4,5 kg friss levélből lesz 1 kg feldolgozott teafű.

A feldolgozás során fermentált (fekete tea), fermentálásra (azaz erjesztésre) nem kerülő (zöld tea) leveleket szárítanak.

A hagyományos fekete tea előállításához a leveleket légáram segítségével szárítják, ezt követően fonnyasztják, majd sodorják. A félórás sodrást 4-9 alkalommal megismétlik, a sodrások között pedig szitálják. A folyamat során a sejtek szétroncsolódnak, és a felszabaduló polifenoloxidázok oxidálják a katechint (a végtermékben megfigyelhető vörösesbarna pigmentáció ennek a katechin-oxidációnak az eredménye). Ezután 3-4 óráig maximum 25 oC-on fermentálják, miközben a katechin teaflavinná és tearubiginná alakul. Ezek a vegyületek specifikusan csak a tea feldolgozása során képződnek. A fermentálást 90-95 oC-os gyorsszárítással zárják le, ezután szitálással osztályozzák a végterméket.

 

Egy másik feldolgozási folyamatban nem történik sodrás, csak őrlés (crushing), szakítás (tearing) és göngyölés (curling) – az angol szavak kezdőbetűjéből származó neve a folyamatnak CTC, amelynek az a lényege, hogy a pépessé tett levelekből kis teagolyókat gyúrnak. Az ebből készült tea íze egyszerre fanyar és édeskés, illata jellegzetes és telt.

 

fehér tea tartalmaz a legnagyobb mennyiségben antioxidánst és ez a leggazdagabb mind közül a B-vitaminban, kalciumban, flavonoidokban és a folsavban, mivel a feldolgozása során mind a pörkölés, mind a sodrás, mind a szárítás kimarad. Ennek köszönhetően a növényi sejtek nem esnek szét, így csak kismértékben oxidálódik. A hagyományos feldolgozás esetén a tealeveleket a szedést követően először árnyékban, majd a napon szárítják.

zöld tea feldolgozásának első lépése a serpenyőben történő fonnyasztás vagy gőzölés, aminek hatására a fekete teához hasonlóan a polifenol-oxidázok kicsapódnak. Ezt követően a leveleket sodorják, majd szárítják. A folyamat eredményeképpen a végtermékben magasabb lesz a koffeintartalom, ezért van a zöld teának a kávé italokhoz hasonlatos élénkítő hatása.

Tartalomhoz tartozó címkék: TWG TEA

Keresés